- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
V případě vegetariánství je jedná hlavně o bílkoviny, které člověk přijímá převážně z masa a také z mléčných výrobků. Pokud se přece jen do takové jídelníčku (bez masa) pustíme, měli bychom najít vhodné náhrady těchto potravin. Zároveň ale dbáme na to, aby byly uspokojeny chuťové a organoleptické požadavky na pokrmy. Vhodnou alternativou jsou například luštěniny – ve vařené nebo také v naklíčené formě. Obsahují totiž vysoký obsah bílkovin, přestože jsou rostlinného původu. Neoddělitelnou součástí vegetariánského jídelníčku by také měly být Chia semínka, která svým složením dokážou maso z výživného hlediska suplovat.
V současné době jsou na trhu také alternativy „umělých“ mas jako tofu a tempeh (výrobky ze sojových bobů) nebo šmakoun (výrobek z vaječných bílků). Obsah bílkovin je v těchto výrobcích vysoký a proto tělu dodávají potřebné hodnoty. Důležité je však zmínit, že mají jiný řetězec aminokyselin než maso, a proto někteří odborníci zastávají názor, že maso je nenahraditelné. Otázkou však zůstává, jestli maso v současné kvalitě tělu více dává nebo bere.
Je na každém, co bude a nebude jíst. Pro zdraví je však důležité, aby ve stravě byly zastoupeny všechny živiny v dostatečném množství. Jedině tak bude tělo správně fungovat a bude mít dostatek energie.
Další články autora |
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!